Últim número Números anteriors Actualitat Punts de venda Entitats col·laboradores

Les Garrotxes. Número 22

Envia a un amic Subscripció a la revista
DIA DE PUBLICACIÓ > 18 de octubre de 2018   |    TIRADA >1.800 exemplars   |    ISSN >Paper: 2013-3693 // Digital: 2013-3707
Dossier: El porc i l'embotit
Quan arriba una de les fredors més matineres de l’any, i després d’un generós esmorzar farcit d’embotits i d’una bona barreja amb anís i moscatell, un grup de persones, entre les quals un parell de matadors, una mocadera i la gent de la casa amfitriona, es disposa a matar el porc, que ja es troba damunt del cadafal a punt de ser sacrificat amb l’ajuda d’un ganxo i un ganivet que servirà per fer-li la ‘clenxa’. Aquesta imatge es tracta d’una estampa cada vegada més excepcional, fins i tot residual, però durant dècades ha vestit d’una tradició crònica i ancestral les cases de pagès de les nostres contrades, indrets que esperaven l’hivern no   les  
només per complir amb un costum familiar i festiu ben assenyalat al calendari, sinó també per proveir-se d’aliment i alleugerir les penúries pròpies de l’època. El dossier d'aquest número ressegueix la història de les matances des d’una perspectiva artesanal, amb les cases i la seva gent com a protagonistes, però també ofereix un recorregut més enfocat al negoci i a la indústria, amb projectes que tenen els seus orígens en la quotidianitat i que amb els anys han evolucionat fins al punt de reforçar el potencial carni de les nostres comarques, ja sigui en forma de carnisseria, d’obrador o de gran companyia amb mires internacionals.
Articles del dossier
Del porc se n'aprofita tot // Jordi Nierga
Matar porc és molt sacrificat // Salvador Garcia-ArbósMés de 100 anys de Can Daniel, a Santa Pau // Albert ReixachDe la tradició a l'obrador // Francesc GinabredaCal Tiu, nissaga de carnissers // Ramon Estéban BochacaEls embotits a la Garrotxa // Xavier ValeriNoel, tradicionalment innovadors // Mònica FontPerfil Miquel Grabulosa // Francesc GinabredaMatadors i budelleres d'en Bas // Ramon Estéban BochacaCan Cadet, de les Planes // Marta CarbonésEmbotits Masoliver: de la matança al llard // Pere GelisPerfil: Marina Tarrès i Jordi Serra // Jordi NiergaCan Dorca, de la vall de Bianya // Joan Carreres Els Vilanova, de Tortellà // Josep Vilar
Embotits Sala, de Castellfollit de la Roca // Eva Güibas
Perfil: Dolors Espuña // Jordi AltesaLa matança a Besalú // Pere CerroAgafar el porc pel nas // Jaume ColomerCan Paliro, de Mata // Anna NoguerPerfil: Dionís Cros // Joan Carreres Tradicions a Banyoles i a Vilert // Joaquim Ejarque i Miquel RustulletUna festa a la vall de Camprodon // Miquel PeralsCan Blanch, de Vilallonga // Miquel PeralsLapedra: bulls i fuets de pel·lícula // Joan GarciaEn mala anyada, hort i porc // Joan GarciaEmbotidores de la Llémena // Laia JuezEmbotits Beatriu Pagès, d'Adri // Meritxell DaranasPerfil: Miquel Roura // Albert Grabulosa
Articles de patrimoni
Etnologia Grans escultures de petit format // Joan Sala
Arquitectura La torre i l'església de Briolf // Guerau Palmada
Història Els delmes de la vall de Camprodon // Elvis Mallorquí
Nissagues Els Solà-Morales, d'Olot // Antoni Mayans i Xavier Puigvert
Botigues de tota la vida L'olor de farina de Ca l'Arrufat // Jordi Nierga
Gastronomia Civet de lliebre a l'Alta Garrotxa // Josep Valls
Fauna La polla d'aigua // Josep M. Massip
Plantes i remeis Ungüents i cremes // Ester Sala
Altres articles
Primers relleus El clot de l'infern // Joan Llensa
Conversa Jeroni Moner // Ramon Estéban
Retrat de família El mas Aulina de Capsec // Marta Masó Escobairó
Perfil Joaquim Dagas // Josep Vilar
Perfil Rosa Juvanteny // Ester Carreras
Perfil Anton Freixa // Xavier Xargay
Una mirada en el paisatge Olot i rodal, des de Sant Francesc // Josep Valls
A peu Passejada per Crespià // Joan Pontacq
A peu Finestres i el Puigsallança // Joaquim Agustí i Bassols
Memòria fotogràfica Restauració del Patrimoni // Quim Roca Mallarach

Mecenatge

Destaquem

Germà Agustí 1 · 17244 Cassà de la Selva · T 972 46 29 29 · gestio@editorialgavarres.cat © 2010 Editorial Gavarres · Avís Legal · Tots els drets reservats